.Ingatan Buat Hati.

Bismillahirahmanirrahim..

Salam'alaik....

   As usual bila blog dah bersarang bersawang bagai barulah nak bukak kan.. bukan tak teringat tapi masa tu agak terhad. assif sangat-sangat. Bila difikir-fikir, kata-kata seorang sahabat tu benar. "tanggungjawab melebihi masa yang ada" bila dengar rasa berat je, rasa macam terbatas masa tu tapi tu lah hakikat hidup sebenar cuma kita je yang tak perasan. Allah sentiasa melihat tapi kita yang alpa. Sedar tak sedar dah 2 bulan bergelar siswa di UiTM sejak kembali study...ujian, dugaan cabaran hanya Allah yang tahu. Tak byk sebenarnya yg dpt dikongsi spnjng 2bulan ni tapi lebih kepada hakikat diri dan konflik hati.  Esaimen? jangan cakaplah menimbunnya Ya Allah...sampai terasa apa tanggungjawab aku yang sebenarnya? knp terasa payah? 

Tepuk dada tanya iman ira, hati tu perlu tetap perlu pasrah, kenapa nak menyerah bila kau belum pun mula? Perjalanan belum sampai pun di pertengahan jadi knp terfikir nak berhenti??  Sejak akhir-akhirnya konflik dalam diri tu menebal sangat sampaikan terabai apa yang menjadi tanggungjawab.. lupa yg di akhirat kelak tanggungjawab itu yg akan di persoalkan.. berhentilah menyoal hati knp knp dan knp! jwpn tu sentiasa ada. Kdg-kdg kita sendiri yg cipta beban tu lepas tu kita mengeluh, kan? Terasa payah tapi kita tak usaha, terasa susah tapi tak cuba, mulut je yang mengomel kerja tak jalan betul tak? Sesungguhnya semua org ada cabaran dan ujian masing-masing Allah syg sebab tu Dia uji. tapi kita kena cekal hati.. kan?

Diri ni pun tak terlepas, bila rasa berat je mula lah mcm-mcm yang menimpa, stress, pressure, tension itu ini and so on... tapi Dia tu maha penyayang Dia hadirkan telinga-telinga yg sudi mendengar, mulut-mulut yang sudi menasihat, tangan-tangan yang sanggup menarik saat terjatuh.. alhamdulillah. Seketika pernah hampir terdetik perkataan "PUTUS ASA" tapi bila ingat balik firman Allah..


"Hai,hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri , janganlah kamu terputus asa dari Rahmat Allah . Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya . Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang."(QS.Az-Zumar :53)


Bila renung-renung, kecewa itu biasa, kuat atasinya itu yg luar biasa. Semoga sahabat-sahabat dlm rahmat dan kasihNya.. semoga diri betah bertahan inshaAllah.. Selamat malam dunia :)
notahati | Allah sayang Dia ada dkt sangat.. no worries..

 

No comments:

 
BLOG COPYRIGHT 2014 Ieyra Nazari || DESIGN BY NurAlja Lee || DOODLE BY Fizgraphic