.Wanita.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


 

"Malaikat mendekati wanita yg sudah tercipta dan memegangnya, lalu bertanya kpd Allah : "Ya Allah Engkau jdkan wanita ini sgt lembut"
Allah menjawab..
"Ya, sesungguhnya dia sgt lembut, tetapi Aku jdkan dia sgt kuat. Kamu tdk bisa menggambarkan sampai di mana kekuatannya, dia mampu menanggung beban dan menahan diri untuk bersabar."

Wanita ni mahal harganya, kdg² tertnye sendiri knp walau byk dugaan dan ujian tapi masih mampu nk senyum walau dlm senyuman kdg² terselit kepalsuan krn nak menutup kesedihan. *Mungkin terjd pd diri juge* Tapi sgt kagum dgn insan bernama wanita ni. Sebab die special sgt² dan hidup sye pun dikelilingi oleh wanita yg hebat² walau x sehebat srikandi² zaman Rasulullah...tp mereka ni srikandi² dihati sye :)
Semoga mereka sentiasa dlm lindungan Allah ^^ amin..


Uhibbukum Fillah Abadan Abada ^^

notahati | Khas buat kak Mellina ^^ akhirnya terjwb persoalan dihati..alhamdulillah..tabah k ^^


.Thx pd shuron ^^.


By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Pesta Buku Antarabangsa PWTC.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Slm..

Smlm pi pesta buku PWTC..alhamdulillah buku yg nk dpt ^^ adik pun ade pesan buku..lawak kmpus ngn novel die..pun dpt.. sye pulak beli buku biografi Muhammad, Alhamdulillah ade lame mencari cume buku Srikandi belum ade duit nk beli,smlm gune baucer yg masih berbaki lega dpt habiskan sebelum tamat tempoh :) Mas teman Alauddin bei buku smlm die beli buku Dia Muhammad n Rasul x silap laa..dpt jmpe penulis die ^^ untung betul :) tp ade jgk buku yg sy cari x jmpe sunan musafir karya ramlee awang mursyid, x keluar lgi,,-.- tp syukur dpt pi sane :) Mizah tercari² buku La Tahzan..hope u will smile sis ^^ next year rase nk pi lgi even semalam BERSIH disana sini dan sye melihat dgn mata sendiri Ya Allah rase mcm dunia betul² hampir berakhir. Allah bg sy melihat keadaannye skrg..*ingt untuk diri*


 <3

p/s : Result UiTM dah keluar, alhamdulillah dpt sesuai dgn usaha ^^ syukur

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Kenangan Itu.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Tiba² teringat kenangan itu.. *senyum sendiri*  ^_ ^

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.First Day.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


1 saga yg menjadi kelas peganganku ^^

Assalam..

Hari pertama melangkah ke kelas memang cabaran yg bkn sng. Kalau dulu sbgai student skrg guru. Alhamdulillah semuanya lancar. Menjadi pendidik tak sesenang yg disangka. Allah je yg tahu mcm mana rasanya. kelas pegangan pun alhamdulillah ok..walaupun sementara tetap amanah dan tanggungjawab :) mcm² perangai ada tp bila tgk balik student² td teringat kenangan masa form 1 mungkin mcm tulah perasaan cikgu mase tu. *tersenyum sendiri* . 

Alhamdulillah Allah bg peluang mendidik walaupun bkn minat yg sebenarnye tp dpt merasa ^^. Student pun mcm² ragam itu lah kerenah mereka ada yg hyperactive ada yg senyap je x kurang jugak yg cube nk membuli.... Hari ni sesi pengenalan dulu insyaAllah esok baru start kelas..*habislah diorg* ^^ semoga semuanya lancar insyaAllah dipermudahkan :)

hati-kata | be ready with explaination of science tomorrow ^^


By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Terukir dibintang tak mungkin hilang
cintaku pada-Mu..
.__.

p/s : tukar layout n header ^^

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Not Ready !.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


salam'alaik...

Memperkukuhkan diri yg hatinya tgh bergelodak hebat..
mungkin lebih hebat dari tsunami dan taufan...
-.-
*pause kejap*

Tenang kan fikiran dulu jum dgr lagu ni..dah lama mencari alhamdulillah jumpa jg ^^



*sambung kembali wink²*

Takut nak berjumpa esok dan seterusnya, takut utk berdpn dgn realiti..
Ya Rabbana..teguhkan hati ku dan tenangkan ia
menghadapi kemungkinan yg bkl terjd esok hari..


....Dgn mengingati Allah hati kan menjadi tenang...

.Rabbuna Yusahhil.


Penceria je..*senyum senyum*
p/s : Entah knp rasa tak bersedia melangkah esok hari -__-'

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Ingin Cantik.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


Indahnya berpurdah..

Salam'alaik..


Teringat ptg td tgok Al-Kuliyyah bincangkan ttg ingin cantik..Sapa yg x nak cantikkan? Kecantikkan tu anugerah Allah. Setiap org mempunyai cantiknya yg tersendiri tetapi ada yg ingin menghias diri untuk nampak cantik. Cantik boleh tp jgnlah berlebihan. Cantik dlm islam tak silap yg didengar td terbahagi pd 2 iaitu : 
  1. Memakai pakaian yg menutup aurat. 
  2. Memakai pakaian yg bersih (putih).
Memakai pakaian yg menutup aurat dijelaskan bahawa kita boleh berfesyen tetapi mestilah mengikut syariat. Nak berselendang atau apa jenis tudung sekali pun di bolehkan asal menepati syariat. 
 "...dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka,....." (An-Nur 31)
Yg ke-2 adalah memakai pakaian yg bersih seperti putih krn Rasulullah amat menyukai warna putih. Warna putih pun sng nk kesan kotoran jd insyaallah kita akn lebih berhati² dari sesuatu yg kotor :) 


Yg menarik perhatian sye dlm forum td tentang pengunaan contact lense kerana sy slh seorg yg rabun. Hukum memakai contact lense adalah harus bagi tujuan perubatan dgn syarat tdk memudaratkan mata tetapi hukum memakai contact lense yg berwarna ni makruh sbb kdg² memudaratkan contoh mcm saja² pakai cermin mata dari tdk rabun boleh rabun. Tp hukum ni boleh jd haram kalau sehingga menimbulkan fitnah. Contoh buat org tertarik nak tgk mata, merenung mata dn sbgnya.. Jd kalau nk pakai yg berwarna pakailah yg tdk menonjol, hitam atau warna yg gelap² lebih selamat kalau pakai yg colourless :)



Meh tgk tips kecantikkan ^^

1) Jadikanlah ghadul bashar (menundukkan pandangan) sebagai celak bagi kedua belah alis mata kalian. InsyaALLAH, pandangan visual kalian akan menjadi makin jernih dan bening.
2) Oleskanlah lipstik kejujuran dan kebenaran (alhaq) pada ulasan bibir delima kalian. InsyaALLAH, ukiran senyuman kalian akan bertambah manis dan dihargai sesama.
3) Bedakkanlah raut wajah kalian dengan kosmetik yang berasaskan malu dan keadaban. InsyaALLAH, kesederhanaan lahiriah yang kalian biaskan itu akan menyejukkan mata yang memandang.
4) Lumurkanlah sabun istighfar ke sepelusuk anggota badan kalian. InsyaALLAH, ia boleh mengikis daki kotoran dosa dan kesalahan yang telah kalian lakukan.
5) Rawatkanlah rambut kalian dengan hijab ISLAMI. InsyaALLAH, ia akan menyelimuti azaraul jasad sang hawa daripada menjadi mangsa kerakusan insan yang terlepas daripada tambatan keimanannya.
6) Sarungkanlah kedua-dua belah tangan kalian dengan gelang sedekah dan jari-jemari kalian dengan cincin ukhuwwah Islamiyyah. InsyaALLAH, kelak kalian akan temui warga Solehin yang nilaiannya melangkaui segunung emas permata.
7) Alunkanlah kemerduan dan kesyahduan suara kalian dengan tilawatul Quran dan zikrullah. InsyaALLAH, berkat kekhusyukan dan penghayatan, hulwatul Iman akan dikecapi roh kalian sebagaimana lidah merasakan kemanisan makanan.
8) Luruskanlah postur tubuh badan kalian dengan ketulusan dalam menunaikan solat dan pengibadatan kepada Yang ESA. InsyaALLAH, takkan DIA persia-siakan keikhlasan atau keikhlasan atau keistiqomahan kalian dalam mencari keredhaan-NYA.
9) Hembuskanlah nafas taabud wa taqarrub ilaALLAH S.W.T. ke dalam roh dan sanubari kalian. InsyaALLAH, selama itu takkan kalian rasaiketandusan kasih sayang maupun kegelisahandalam kehidupan.
Berhias dlm islam dibolehkan asal tidak tabaruj atau berlebih-lebihan sehingga mendatangkan fitnah. Dan berhiaslah mengikut syariat insyaAllah ia akn menjadi cantik. Bagi kaum hawa simpanlah kecantikkan itu buat suamimu kelak, seindah-indah perhiasan adalah wanita solehah :)

p/s | terlupa name ustaz tu tp ustaz dari UKM.


By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Jodoh.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 





Awk jodoh itu rαhsiα ALLAH . .
/█\/█\
.||.||.

SEKUAT mnα αwk SETIA . .

SEHEBAT mnα αwk MERANCANG . .
SEJAUH mnα αwk MENUNGGU . .
SEKERAS mnα αwk BERSABAR . .
SEJUJUR mnα αwk MENERIMA SAYA . .
Jikα ALLAH Tidαk Menulis Jodoh Kitα Bersαmα..
Kitα Tetαp Tidαk Akαn Bersαmα.


notahati | Sabar dlm penantian :)

.Rakan FB.


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Slm'alaik..


Tgh² down dan lagi down saat nampak 
benda yg meng-downkan lgi..
tibe² ayh post kate² ni kat fb sye..
thx ayh :)
*cam tawu² je *

bile bce terase kene kat batang hidung sendiri..
mcm selalu terjd..
Ya Allah kuatkan hati dan keyakinanku..
insyaAllah..


notahati | usaha² ! chaiyok!

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Motivasi Diri.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Slm'alaik..


Mungkin kuat berhadapan dgn mereka
tapi hakikatnya hati ini lemah saat berdepan dgn DIA..
kekuatan dariNya amatlah diperlukan..

 

notahati | semoga semuanya berakhir dgn cepat...insyaAllah..


By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


notahati | berperang dengan hati yg sentiasa meronta-rota setiap kali cuba menjinakkan...


By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Pesanan Buat Dirinya.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Salam'alaik...

Hujan lebat je ptg ni..syahdu kalau nikmati dgn baik..insyaAllah hujan Rahmat ^^ tak de idea nk menulis cume ingin berkongsi sedikit yg sye dpt dari blog seorg akhwat..insyaAllah bermanfaat, kata² yg begitu terkesan...:)

video


By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Buat Mu Sahabat.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Salam'alaik.

Lama x post entry..uhuks *mcm ade org bace..lalala* Tibe² rindukan sahabat², teman² Subhanallah rindunye dgn diorg. Rindu berukhwah dgn mereka. Baru beberapa hari lepas keluar dgn adik² esoknya dgn kakak..dan lusa dgn sahabat²..alhamdulillah Allah yg mengizinkan.. Ya Allah indahnya iktikaf dlm rumahMu rindu sgt. Dlm tu juga ukhwah terbina antara diri dan sahabat. AllahuRobbi..Rindunye dgn mereka .*Pause kejap jom dengar lagu dulu^^ *




Sahabat..
kita bertemu, bertaaruf dgn izin-Nya..
ukhwah kita terjalin di jln-Nya..
Indah tautan hati kurniaan Ilahi..

Sahabat..
Andai kau pernah terluka dgn sikapku
ampunkanlah aku..
andai pernah terguris dgn kata²ku
maafkanlah, sungguh bkn niatku..
Andai kau terleka krn ku..
maaf krn aku belum mampu memimpinmu..

Sahabat..
Apa yg telah terjadi adalah perancangan Dia 
buat kita..
pertemuan kita di atur dgn halus sbgai hadiah dariNya..
dan andai suatu hari perpisahan terjadi itu juga ditulis 
olehNya..
maka redhalah dgn ketentuan..
Ikhlaslah menerima..
dan teruskanlah mengukir senyuman.

Sahabat..
kenangan kita akn sentiasa segar diminda..
sanubariku sentiasa rindu akn kata² semangat darimu.
perjuangan kita belum berakhir..
teruskanlah tanpa henti selagi termampu..


Sahabat..
mungkin persahabatan kita tidak sehebat
persahabatan Rasulullah tetapi
ia akn tetap utuh hingga nafas yg terakhir..
ia akan kekal kukuh kerana-Nya

Sahabat..
kejarlah cinta Dia..sebelum mencari cinta dia 
sesungguhnya aku mencintaimu kerana Allah..
I LOVE YOU LILLAH ABADAN ABADA (:

"pernah satu ketika seorang sahabat memberitahu Rasulullah s.a.w akn rasa sygnya terhdp sahabatnya yg lain. Rasulullah s.a.w pun bertanya semula,apakah dia telah memberitahu sahabatnya itu tentang rasa kasihnya??..sahabat itu menjwb bahawa dia belum berbuat demikian. Lantas Rasulullah s.a.w berkata, pergilah kamu kepadanya dan nyatakanlah bahawa kamu mengasihaninya.." 

.By Profesor Google.


notahati | rindu dgn kembarku syahirah yg nun jauh di mesir..chicken ♥ smg enti dlm keadaan baik ^^ insyaAllah.

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Sebuah Tanggungjawab, Segenggam Amanah.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Salam'alaik..
Byk tanggungjawab dan amanah yang dipikul..hanya pada Allah tempat memohon. Ditutup rasa hati dan cuba untuk melawan kehendak diri...Dia maha mengetahui setiap isi hati hamba-Nya.. 



Ada amanah yang perlu di selesaikan..
insyaAllah selagi mampu akn diteruskan
jihad fissabilillah...

Sebuah tanggungjawab dan segenggam amanah
ini adalah perjuanganku dlm mencari redha-Mu..
insyaAllah..


notahati | hati ni rase rindu dgn cintaNya...


By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Tiada Tajuk.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Salam'alaik..

Rasa kosong,sayu,suram..Ya Allah Hamba-Mu ini terlalu rindukan tarbiyah-Mu..Engkau berikanlah aku pertunjuk agak diriku sentiasa redha dengan suratan dan takdir yang telah Engkau rancang buatku. Jdkan aku hamba yang tahu bersyukur, hamba yang sering merintih kerana rindu dgn cinta-MU...jdkan aku hambaMu yg tabah dgn setiap dugaan dan ujian-MU agar aku tidak mudah melatah apabila diriku diuji dgn hebat..jdkanlah aku dlm kalangan hamba-Mu yg istiqomah..amin..

Image by Profesor Google

notahati | Ya Allah Ya Tuhanku dengan nama-Mu aku hidup dan dengan nama-Mu jua aku mati..

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Suram.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


notahati : Jiwa kosong...

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Entry Spontan.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

salam'alaik..


Selamat Bercuti, sem dpn jumpa lagi insyaAllah..

.Memulakan perjalanan dgn Bismillah..
insyaAllah selamat sampai ke destinasi.

mood : Balik kampung ^_^

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

 
BLOG COPYRIGHT 2014 Ieyra Nazari || DESIGN BY NurAlja Lee || DOODLE BY Fizgraphic