.HIS Test toward HIS slave.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum and happy doing ibadah...
People always ask "why is this happened to me?? why me and not them? why I'm the one who being tested?? WHY? WHY? WHY?. They keep on questioning without thinking about the reason of that WHY. Everything that happened and will be happen comes with reasons, it is all HIS will. That the concept that we must believe and stick to it.  Hidayah will never fall to someones heart if they don't find it, don't seek for it. Beg HIM, cry for HIM and ask HIM to soften your heart. He will surely give something to His slave who beg Him in the du'a, He protect the heart and cover them with His beautiful verse to those who recites His Quran and understand His words. He forgiven those who seek for forgiveness and return to HIM (taubat). Come on people He is not cruel when He tested us, He's giving us a test so that we will rising our level of Iman. He said,  la yukallifullahu nafsan illa wus'aha which means  "..Allah does not charge a soul except [with that within] its capacity.... (2 :286)


Do the people think that they will be left to say, "We believe" and they will not be tried? (Al-Ankabuut 29:2)

So people, lets keep on istiqomah an rise our level of iman! wake up and change or mind, think positive that we can going through all the test given by HIM inshaAllah :)



notahati | alhamdulillah I'm now strong enough to face all those problems and test... biiznillah

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Kekuatan Itu.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Salam'alaik...

Lamenyelah tak jenguk sawangan blog ni.. memang bersawang habis. Buatkn tak nak aktif tapi terlalu busy dengan dunia..dlm erti kata lain boleh di kategorikan lagha..*istighfar*. sem ni sem yg sgt² tough entah lepas entah tak semua subject, skrg tgh menghadapi final exam, may Allah ease my journey ^^ Disebabkan request seorg kawan yang rajin bebenor bace blog kite ni, die request perkongsian actually untuk motivasi diri..*diri sendiri pun tak cukup motivasi okay!, share je la yang mampu* (Y) 

Diseababkan lama berdekad, berabad dan berkurunnya tak mengupdate maka post kali ni macam agak panjang dan penuh dengan cerita yang dikategorikan sebagai motivasi diri, kot? eh? more pada perkongsian hidup  *tak taw nak describe cam mana-sambil garu kepala*

Kehidupan sem ni, kite temui org baru, kawan baru, alam baru. Masuk sem dengan penuh azam tapi last-last kecimpung *terjadi hampir setiap sem -.-'* Tapi Allah dah utuskan kita kawan-kawan yang baik yang ada susah dan senang dekat Kuantan yang nan indah ni.. kawan-kawan yang berlatar belakang yang berbeza, berperangai berbeza tapi ada di sini atas satu tujuan.. STUDY! timba ilmu ^^


Ni Suraya, junior yg loving, die suka teramat dkt kucing kadang-kadang geram jgk duk asyik mencubit je kerje but, she's one of the people who really change my mind to be more positive and optomistic.. :)


Hok ni pulak kak qeela que que..dia ni roomate kite..stock² konon comel le *eh?* haha she's my dearest sis.. tukang ingatkan saat kite lupa haa dia la orgnya... :p Dia ni duk suka cerita pasai penang, rindu katenya..layan je laaa :p 

 

depa dua ni cam kembaq pon ada, sorang mal sorg lagi mil. actually yg sebelah kiri namenye syamil, dia ni byk tolong time susah, mcm abg yg sgt menjaga adiknye and he is one of my motivator even kekadang die ni "atan" sikit, die suke duk ckp "ngenget-ngenget" sometime die boleh jd budak-budak yang cam retard tu..aduhai! tak tau la cam mana bila die kawin nanti. Syamil ni kalau bagi nasihat, tettt bleh terdiam habis laaa tak tau nak reply cam mane.. :D yg sebelah kanan tu pulak, Akmal Hafiz aka Zifah Lamka -.-' tak tau tang mana duk suka pi terbalik nama dia. Dia pun mcm abg jugak, kuat bebel, dulu masa tak kenal serius ingat dia ni budak stock-stock sombong, haha once you know him he is actually a nice person and good in giving advice,  *stock-stock bajet comel pun ade*  tapi bila die marah mmg scary bak ang... oh yes! dia ni selera mak ai tinggi betui makan tu x leh kira byknya, actualy dua-dua sama selera monster :-/


This, my mpp friends..diorang byk dorongan jugak, dari diorg belajar permotivasian. Dayah yg sebelah kiri, good in giving advice, nisah (tudung purple) bila down die punye lawak nk bg gelak..adui x gering gusi tu, yg tudung kuning tu the lovely kak mai @noren syakirin, tak taw tang mana dapat MAI tu.. die garang, serius scary tp kakak yg sgt penyayang.. last but not least, Ery, die ni my leader..dari dia la sikit2 belajar cara-cara nak lead dgn baik..perati je cara die lead...


This this this... my favourite vespa.. ok! x taw ape function nak post tapi nk selit jugak. Dapat time byr tiket wayang Gravity.. hari tu tgk dua movie, another one is ghost..ghost..ghost..lps setengah jam truih kluar wayang pasai cerita tu tah hape-ape -.-' *sila jgn tengok tak digalakkan!*

*Jauh beno dari topic asal!, berbalik pada story*

Dalam melakar hidup dgn berperang dengan exam yang belum tentu lulus dengan jayanya, Allah bagi dugaan dan ujian yang tak henti, bukan hanya pada diri tapi pada persekitaran. Ujian terhebat adalah bila diri menjadi sasaran dan sememangnya diri ini adalah ujian terhebat buat diri..pening kan? mendalam maksud tu. Bukan senang nak kuatkan diri nak capai mardhatillah ni, bukan mudah jugak untuk diri ni kuat saat persekitaran dikelilingi kelalaian dan duniawi yg terlampau, berbekalkan istighfar dan zikir dalam hati harapnya tak tersasar walaupun kadang-kadang terlari kesudut kiri sikit dari landasan tu.

Saat diri ni hampir nak jatuh dan terasa mustahil nak bangun Allah hadirkan teman yang cukup supportive dalam memberi nasihat dan membimbing pada berfikiran optimistik dan positif. Kalau nak diikutkan Ieyra Nazari ni bukanlah seorang yang 24 hours a day 7 days a week berfikiran positif, manusiakan..nak-nak species gelabah tak tengok tempat cam ni memang tak bermotivasi dirilah kalau tak runtuhkan ego nak mintak pendapat org kan? :D Dalam mintak pendapat tu jugak still ego ni nak terima pandangan, haa hok ni tak taw nak kata sampai kekadang kawan pun rasa nak lempang je sebab mintak pendapat tapi cam tak terima *memang patut di lempang pun*.

Bak kata seorg teman yang juga merangkap macam seorang abg, kita sebagai hamba ni macam pengemis, kita la paling hina, bila direnung dan fikir memang betul pun, sebab tu kalau kita sombong dengan Allah kita rugi, manusia ni memang kena sentiasa meminta dgn Allah, doa tu tak boleh putus, zikrullah apatah lagi. Boyfriend girlfriend blh pulak kita ingat 24 jam sehari 7 hari seminggu kan...Dunia dlm tgn akhirat pd hati itu yang patut ditekankan. Bayangkan kita nak kejar dunia sahaja tanpa melihat akhirat will it worth for us??? dan kalau kita merenung untuk mengejar akhirat dah tentu kita kena melalui dunia, kejar dunia tak dapat apa pun akhirat je rugi, diakui diri ni pun kadang-kadang lalai jugak sibuk dengan hal dunia je jadi makanya nak perbetul diri dan kawan terdekat supaya dekat dengan Allah antara nak atau tak je sebenarnya, mampu atau tak ermmm kita sendiri tak kan tau selagi kita tak berani mencuba, semua benda ada baik ada buruknya, senang cerita ada risikonya.. menulis ni sebenarnya nak ingatkan diri jugak, duk enjoy hari² takut terus hanyut, so kekuatan itu perlu. 

I made myself to be like other people so that they wouldn't feel awkward to be friend with me, tapi apa yang jadi sebaliknya, merubah diri jd mcm ni sebenarnya dekatkan diri dengan kelalaian lebih dari kebaikan *serious talk!* Sebab org akan pandang kita buruk, *bukan bermakna kita buruk mungkin sebab cara tu salah* cara kita transform diri kita buat org salah faham dengan kita, *based on pengalaman ni* tapi sebenarnya bila kita dah transform diri supaya org selesa dengan kita, kita sendiri boleh terikut-ikut kalau kita tak kuat, manusiakan memang tak pernah lari dari salah silap sebab tu tiang agama tu perlu ditegakkan, adalah jugak kekuatan nak bina bumbungnya supaya tak ditiup angin. Alhamdulilah masih dapat menjaga apa yang patut. 

Perkongsian ni bukan nak mengaibkan sapa-sapa tapi untuk motivasi diri dan hopefully jd pengajaran jgk utk adik-adik yang masih baru nak menapak dlm dunia REMAJA *konon berangan nak terbitkan buku motivasi satu hari, wahai ira diri tu pun tak cukup motivasi taw!* 

Bila duduk sorang-sorang suka termenung, habbit actually, bad habbit la tu tapi nak wat cam na susah nak ubah, termenung berisi taw...fikir masa depan hihihi. Hari ni kite mcm ni, esok lusa? ada sorang kawan ni, nak elak dari cakap benda bukan-bukan "carutanssss" dan "latahansss"  kita latih diri dengan cakap Allah, subhanallah...so trueeeee.... betul sgt sebab dari situ dah kumpul pahala buat dosa pun kurang. Tapi masyarakat hari ni sangat susah nak buat sebab dah sebati dlm diri tu gaya bahasa yang agak extreme. Everything starts with HEART..HATI, sebab tu penjagaan hati tu sangat penting, hati boleh berkarat, boleh hitam, nak sental tu Ya Allah susahnya laa.. Kadang-kadang kita tengok seseorang tu happy, gelak ceria tapi kita tak tahu ada cerita disebalik tu, kisah hidup dia tak indah macam yang  kita jangka, ada pulak sedih sesedihnya tapi puncanye, dia sendiri tak tahu. Jiwa kosong tu tempat paling senang iblis dan syaitan nak masuk. Itu antara ujian dari Allah. Cara kita handle tu pun penting, ada jugak yang tak sedar diri tu diuji. Ujian tu salah satu nikmat dari-Nya jadi kita kena sentiasa bersyukur ^^ 

Dapat sahabat, teman, kawan baru pun satu ujian..antara sedar dan tak banyak yang kita lalui dan alamai dengan diorg..kan? kadng-kadang tu duduk depan rumah erti kata lain zaman sekarang "lepak" bukan sekadar lepak saja-saja ada jugak pengisian dan perkongsian, dari siu dah dapat motivasi dan kekuatan diri, sekurang-kurangnya kita ada tulang belakang. Nak lepak tak salah tapi jangan la lepak kosong *ingatkan diri ni!* 20 tahun hidup sebenarnya masih banyak yang belum tau.. kadang-kadang berlagak tau je,  *memang mintak sekehan ni*  but, itulah lumrah hidupkan :D kerenah manusia, hati manusia, sikap manusia, semua berbeza kita kena sabar *kadang-kadang lari jugak sabar tu* Hidup ni penuh drama je, drama masalah *ayat novel* nak lari tak boleh sebab lari dari masalah tak selesaikan apa-apa tapi tambah beban je..kan? so handle it with care..eh? handle it wisely, insyaAllah everything will be okay as long as keep on remembering Allah and put Allah at the top of your heart chart. Muhasabah diri !!!



-Biiznillah, ighfirlana Ya Robbul Izzati-

 notahati | kuatkan diri untuk hadapi esk... ada satu paper lagi menanti, cuti sem dah memanggil-manggil...slm imtihan...

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Salam Aidilfitri vs Mesir.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Salam'alaik..

Belum erlambat utk mengucapkan Salam Aidil Fitri pd umat islam sekalian :) Ramai yang bersuka ria dan gembira mnyambut hari raya tapi etika pakaian ada juga yang tdk megikut syariat, dlm bergembira kita lupa pada saudara kita yang di mesir. Perjuangan mereka dlm pertempuran sepatutnya di jadikan iktibar dan kekuatan utk kita berjihad. So lets make du'a for islam :)




















notahati | sayu sikit hati ni sambut lebaran.. tragedi menimpa, kerja yg bertimbun.. May Allah ease my duty.. 

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Lailatul Qadar.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Salam'alaik,

Alhamdulillah dah sampai 10 mlm terakhir. Tapi otak masih ketandusan idea nk menulis *lampu malap* jadi hanya perkongsian je la yang mampu di post. Bukan tak nk menulis tapi busy dgn hal duniawi *cewah ayat cam x ingat akhirat ye ira, astaghfirullah* Bukan tak ingat, inshaAllah sentiasa dlm ingatan tapi hal dunia ni x dpt elak, huhu study dan study.. assignment sampai cecah everest dan x mng tgn sem ni, agak kesedihan sbb puasa thn ni terlampau busy dgn dunia.

Sementara masih diberi peluang bernafas dan diberi nikmat merasai bulan Ramadhan tahun ini jom kita manfaatkan dgn terus beribadah, sepatutnya bulan ini la kita raih sebanyak mungkin pahala dan redha dari Allah.. inshaAllah blh.. ok time for study.. assalam..
















notahati| excited ^^ slm beramal.

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Alhamdulillah Marhaban Ya Ramadhan.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Slm'alaik.. 

Alhamdulillah masih diizinkan menulis, masih dipnjangkan umur, masih dpt menyambut Ramadhan lgi.. syukran Ya Allah :) Lama tak update, bersawang dah blog ni, masa byk dihabiskan dgn aktiviti kolej dan perkara yg lain, termasuk juga yg lagha, astaghfirullah.. 

Dalam bulan yg mulia penuh barakah ni byk betul ujian yg dtg. Allah maha penyayang, setiap ujian ada hikmah cuma mungkin diri masih tergapai² mencari hala tuju yg dimana arahnya belum pasti. RedhaNya belum mampu diraih, dosa masih bertampuk, hati juga masih belum diperbersih, iman juga masih sakit, diri ini masih dahaga hidayahMu..

Mujahadah itu pahit kerana syurga itu manis, masih berpegang pada kata-kata tu cuma lemahnya iman akibat lemahnya hati ini. Saat jatuh Allah msih hadirkan teman yg baik sebagai pendengar, tapi diuji juga dgn kehilangan yang tersyg. Sesungguhnya Engkau maha mengetahui setiap sesuatu yg terjadi. Selagi dalam sedar akn cuba perbaiki kesilapan dan persepsi manusia. Syukur pd Allah. 

Dlm bulan ni jgk, bykkan mengadap Cinta Hati, terawikh dan taddarus, rindu alunan zikir. Subhanallah terasa sakit je bila ingat, perkara lagha sng nak buat tp yg ini?? renungkan balik byk dosa byk silapnya yg kita sedar tp x usaha ubah... 

Perbetulkan niat, tawadduk dgn perilaku dan istiqomah dlm sesuatu..inshaAllah. 

ighfirli Ya Allah..




















notahati | tercari-cari dimana silapnya sedangkan qalbu ada jawapannya.

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Put Your Past Behind.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Slm'alaik..

Just a little bit of motivation to myself and may it work for others too, inshaAllah...

I had put my past behind and moving on, it doesn't mean I run away, it just I don't wanna repeat those mistakes in my past. I'm trying to be the best for myself and peoples around me. Trying to avoid things that destruct my life. Fall in the past doesn't lead me to stay in the dark but it strengthens my spirit and heart to keep looking forward and grab a chance to be better in life. Past can't be change but mistakes in the past can be corrected by chances. Allah love us, that is why He giving us test to test our Iman. Don't always be frustrated with our past.. just keep looking in front away with a big smile and begin with Bismillah..insha'Allah life will be bless by Him and He will always be there for us. 

.. Do they think that they are left only say: "We believe," when they are not tested? And indeed we tested people who before them, surely Allah knows they correctness and He knows they deceitful. "(Al-Ankabut :2-3) 

















notahati | past might chase you, but you don't have to run away from it but FIGHT! smile while I can..

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Perkongsian : Mesej Permulaan ZINA.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

slm'alaik...

Allah Allah Allah.. 

mohon luangkan sikit masa ^^

kdg2 ade yg kita tak sedar dlm kehidupan seharian kita. Zina blh terjadi di mana-mana je. Ade sesetghnya dari permulaan msj, pada awalnya mungkin mendorong pd perubahan positive spt mula menutup aurat, melakukan pkr baik atas dorongan tp impactnya pada diri kelas lebih byk negative berbanding positive. Ana jge bknlah org yg sempurna, suatu ketika dulu pernah jg terjebak dlm perkara yg lagha sprti ni sebelum sedar hakikat hidup atau lebih tepat sedar akan hakikat tapi masih berusaha menafikan kerana terlalu yakin jodoh akn ditetapkan dgnnya sedangkan Allah perancang setiap takdir. Sahabat juga mungkin salah satu dari golongan ini :)

Peringatan buat sahabat2 yg dikasihi agar tidak cenderung pd maksiat dan lekas sedar ttg kepentingan Islam dlm diri bkn sekadar dorongan dari so called "pasangan", mereka blm tentu jd pasangan hidup, dan kita pula tertny2 kenapa byk dugaan dan halangan dlm hubungan sedangkan itu semua kerana Allah tidak redha dgn keadaan kita berhubungan. ada antaranya berkehendak, berperancangan ingin menikah tetapi byk jge halangannya, knp??? Redha Allah tidak berusaha diraih!...

Dlm perhubungan yg tdk patuh syariah kita mungkin akan rasa lebih byk manis dari pahit tp percayalah hubungan tanpa redha akhirnya akn membawa kepahitan kelak, itu juga ujian dari Allah. Bertudung labuh, berserban, berkopiah, berjubah tetapi hati penuh dgn cinta manusia, tidak menghayati islam dlm erti kata menjadi muslim dan muslimah yg sebenarnya tdk bermakna jge.

Mantapkan iman, mantapkan hati cinta akn hadir andai kita labuhkan cinta pd yg maha Pencinta.. sebelum terus hanyut sedarlah sebelum terlambat, Allah sygkan kita. kn mahu mengaibkan sesiapa hanya sekadar berkongsi, memperingati diri dan org2 yg dikasihi agar tidak terus hanyut dlm cinta yg tak pasti. Raih cinta Allah sebelum berharap cinta menusia, berharap tdk salah tp berharap tanpa berusaha meraih cinta Allah itu yg melalaikan. :)

berubah tidak slh, malah digalakkan tetapi biarlah perubahan kita nampak mantap dimata Allah bkn hanya dimata manusia semata-mata..





p/s : ingatan buata diri juga.

renungkan dan selamat beribadah..

ighfirlana Ya Allah :D




















 notahati | cinta dlm redha Allah itu teramatlah manis :)

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Lepaskan.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


































notahati | Close your eyes, clear your heart...bismillahirahmanirrahim..and let it go..

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Cinta itu Ujian.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Assalamualaikum...

Alhamdulillah msih dpt bernafas hari ini untuk meneruskan penulisan. Sepanjang berdiam diri byk yg dihadapi dan dilalui, byk juga yg dipelajari. Alhamdulllah Allah masih menyanyangi hambaNya yg satu ini. Ujian demi ujian yg diberi, kadang kala jatuh juga sebab terasa tak mampu untuk hadapi sendiri, tp bila difikir Dia maha adil, Dia tak mungkin uji hambaNya melampaui kemampuan. :)

Saat diri rebah terjatuh, Allah sebenarnya hadirkan insan-insan yg cukup memahami. Insan yg selama ni tak kita perasan kehadiranya disisi, insan yg selama ni diabaikan dan tak dihargai. Itu lumrah kehidupan. Kadang kala manusia alpa bila bercinta, alpa dgn duniawi dan lagha. Andai dia yg terbaik Allah akn tunjuk pd kita, andai dia punya sesuatu kekurangan juga Allah akn tunjuk. Allah sygkan kita, rindu dgn setiap tangis taubat kita sbb tu di uji dgn pelbagai keperitan. Tapi bila diuji kita pula yg meraung...masa kita lupakan Dia tak pula kita fikir betapa Dia rindu kita dkt dgnNya?

Allah hadirkan sahabat, ibu ayah untuk sentiasa beri semangat saat kita rasa kita keseorangan melalui detik-detik kecewa dan luka. Allah akn gantikan dgn yg lebih baik. Apa yg kita lupa ialah, jodoh itu rahsia Allah. Sejauh mana kita melangkah, sejauh mana kita mengejar kalau Allah tetapkan bkn dia jodoh kita.. kunfayakun, kita dan dia tetap takkan disatukan.Hentikan mengejar, hentikan menagih!... Allah merancang sesuatu untuk kita, betul jodoh perlu diusaha dan doa, tp  berhenti mengejar, ada beza antara berusaha dan mengejar :) Kejar la cinta Allah sebelum menagih cinta manusia. Belajarlah hargai Kasih syg sahabat sebelum mengabaikan mereka demi insan yg belum pasti. 


Setiap manusia pasti akn ada saat kejatuhannya, mungkin dlm pelajaran, tdklah ianya specific tentang hati sahaja. Tp kebykkannya memang saat² kejatuhan itu berkenaan hati, kerana ini perlunya hati-hati dgn hati. Fitrah yg ditetapkan Allah, ada hikmah yg tersembunyi dan kita sebagai hamba hanya mampu meneruskan langkah mengenal siapa diri dan mencari ape yg kita mahukan dlm kehidupan. Mengapai mardhatillah itu tersangatlah penting. Dalam pencarian mengenal diri dktkan hati dgn insan-insan yg mendekatkan hati mereka pdNya. Kelalaian dan alpa itu biasa tp menangkis kelalaian dan kealpaan itu luar biasa. Jgn terus hidup dlm byg-byg kisah silam. Perjuangan hidup mesti diteruskan setiap saat sgt berharga andai kita sedar kepentingan ciptaan Allah dan sekeping hati yg diberikanNya untuk bertahan di bumi ini. 

Cinta terbahagi kepada 3 dlm islam... 

  1. cinta agung dimana cinta kepada Allah dan para RasulNya, cinta ini adalah cinta yg mendorong kita kepada kebahagiaan hakiki. 
  2. Cinta pertengahan, cinta terhadap ibu bapa, sahabat dan sesama manusia. Cinta yg boleh melalaikan dan mendekatkan pd Dia,
  3. Cinta terendah yg secara ringkasnya mencintai sesuatu melebihi Allah.

Cintai Allah, Rasul, Ibu bapa, dan diri, kemudian barulah fikirkan cinta yg lain. Cinta itu boleh mendekatkan juga boleh melalaikan andai tersalah langkah. Ianya boleh jd indah boleh jd juga sengsara, Ada cinta yg sanggup mengorbankan agama, maruah. Sepatutnya cinta dijadikan sebagai pendekat antara insan dan pencipta, sebab tu cinta berlandaskan syariat sgt dituntut. Buat adik-adik yg masih bersekolah, digalakkan hentikanlah penglibatan dlm cinta palsu, perjalanan masih pnjang.Teruskan melangkah ye, menulis berdasarkan pengalaman bukan membuka pekung didada tp sebagai ikhtibar dan perkongsian kerana tak sanggup mereka yang disayangi turut merasa jalan yang penuh duri tu. Sentiasa mengingatkan diri bahawa cinta itu adalah ujianNya :) 



































notahati | kekuatan itu terus diraih dgn redhaNya...

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Jalan Itu.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم















 Jalan itu, jalan yg dipilih..
jalan yang penuh berliku
penuh dugaan, penuh cabaran
tetapi membawa sejuta kemanisan dan kebahagiaan...


notahati | smile, and never less in smile :)

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Dia Yang Dipilih-Nya.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Ya Akhi
satu nama yg indah diberi 
 penuh bermakna,
Cahaya Yang Terpuji
terlakar disanubari..
terpancar bercahaya dari mata yg terang sinarnya

Wajahmu bersih dihiasi senyum nan ikhlas,
terukir hati yg jujur berhias kata² yg luhur
terzahir dibibirmu yg petah bicaranya

Kata²mu tajam,
lebih tajam dari belati yg menghiris
sekeping hati yg lembutnya lebih
lembut dari sehelai sutera.. 

Tapi jujur diakui 
setiap patah yang terlahir 
semuanya berisi semuanya bermakna..
baik tersurat mahu tersirat
mengingati diri agar
pelihara akhlak dan hati

Ya Akhi,
semoga akhlakmu seiring dgn indahnya namamu
tingkah laku mu dididik agar teguh seperti
Muhammad kekasih-Nya

Semoga semangat jihad mu kuat
umpama jihad Rasulullah tercinta
tegas sikapmu biarlah mengikut sunnah
agar dapat menjadi imam pada yg
 bakal dipimpin mu kelak..

wahai akhi,
Keutuhan persahabatanmu biarlah 
manisnya terasa sebagaimana Muhammad
menjaga ukhwahnya dan para sahabat..

tidak aku minta hartamu
tidak diinginkan berdampingan sentiasa
cukuplah sekadar mendorong dan memimpinku
untuk sentiasa dekat dgn-Nya

tidak juga aku tagih kata² manis dan puitis
tetapi cukuplah dengan
mendidik hatimu untuk memelihara
pada yang diniatkan menjadi halal buatmu
yg bakal melengkap tulang rusukmu
dan yg bakal menjadi ibu pd zuriat mu
bukan hanya sekadar lafaz yg terlahir dibibir 
tetapi masih blm pasti di ruang hati..

Tarbiyah diri dgn ilmu yg tinggi
mendalami agama dgn iman dihati
nawaitu yang ikhlas dan suci pelengkap
peribadi mulia yang mengiringi langkah dihati

andai kau yang dipilih Allah
untuk membimbingku hingga ke jannah
akn dijaga sekeping hati ini untuk mu
hingga masa yang tepat untuk dizahirkan
lafaz ijab qabul hanya itu yg dinantikan..

insha'Allah..
:)




















notahati | Ya Allah Jika dia benar untuk dekatkanlah hatinya dgn hatiku, jika dia bukan milikku damaikanlah hatiku dgn ketentuanMu..


By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Mati itu Pasti, Hidup? In Shaa Allah.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Slm'alaik..

Seorang lagi sahabat baik pergi menghadap sang Pencipta. Ridzuan,20. Sahabat dari sekolah lgi. Arwah meupakan antara sahabat terbaik, Allah lebih menyayangi arwah. Kehilangan amat dirasa walau mungkin tak sehebat pihak keluarga dan bakal isteri arwah, sebagai sahabat kami mendoakan semoga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman,inshaAllah.

mati itu pasti,hidup? inshaAllah. - Ramlee Awang Murshid

notahati | setiap hari dengar berita kematian, peringatan untuk diri, ighfirli Ya Allah.

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Menanti Yang Mungkin Pasti.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 





















Hati hati hati..
Selalu menyebut berhati-hati dgn hati
Dari mata turun ke hati..
Allah beri rasa rindu buat seseorg
bertujuan..bersebab..
bukan untuk melalaikan diri
tapi untuk muhasabah diri...

Allah Allah Allah..
kalimah ini yg teramat ku rindu.
menyebutnya dlm setiap langkahku..
Tautan hati dlm halaqah..
beriringan menuju fissabilillah..

Antara cinta si teruna dan cinta pencipta
kekeliruan menyinggah sanubari..
tetapi Penciptalah yg diutamakan..
Dia yg mencipta rindu dan menghadirkan cinta..

Diri ini pernah terjatuh kerana cinta..
kecewa kerana dia..
Dia hadirkan kekuatan melawan gelora..
menyedarkan diri tentang kasih-Nya..

Dia menarik rasa cinta dari si dia..
tapi Dia gantikan dgn cinta yg lebih indah..
cinta atas dasar cinta kerana Dia..

Syaitan berbisik kiri dan kanan
"pilih la si dia, dia mampu bahagiakan mu"
hati terdetik..
dia fitrah ku..mungkin bakal imamku..
tetapi akal berkata,..
matlamat tidak menghalalkan cara..

bersabar..dan terus bersabar..
Allah tahu kehendak hatimu..
Bahagia bersamanya hanya akan terasa
jika tautan hati itu nawaitu kerana-Nya

Menanti saat itu tiba..
insha'Allah janji Allah itu pasti...


notahati | Sabar ye hati, masalah hati takkan habis..

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Istiqomah Ke Aku???.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


Salam'alaik..

Alhamdulillah bernafas lagi., mcm-mcm ujian dtg lately and i dont really good in handle it. Masalah hati dan fikiran..ting ting! Meh nak share sikit as lesson to u guys yg mengalami situations mcm ni. Jujur ku akui *jujur taw* rase mcm berbeza sgt dari IEYRA NAZARI yg dulu. Perubahan itu perlu but why i think that my changes more to negative way. Kita nak masuk dgn org biar bawa akhlak yg baik, tu yg tersemat dlm hati. Itu jugak reason why i badly..BADLY want to study at UIA..permohonan di TOLAK sekali lgi *frust berguling* xpe sabar k wahai hati. 

A talk with a friend is needed. Even die la makhluk yg paling selalu cari masalah die jugak a good listerner and a good adviser . Pendapat die semue yg logik untuk akal menerima. Betul ckp die bertudung labuh tak bermakna kne msuk UIA. Even Uia ramai student luar. If I'm running away from the reality..the reality of my life now sape yg nak bawa dakwah dkt sini? there is a reason why i'm here!. Kalau dulu ira always ok when people talking behind me, boleh cool je why now rase cam nk hentam je.so not me. *tp x buat masih ade kesabaran :) * Kadang-kadang bile dah jadi mcm ni rase mcm ira mkn diri pun ade. "Tertny-tny istiqomah ke aku sebagaimana itiqomahnye aku yg dulu???" Kalau yg dulu die x kan membalas kata-kata yg menyakitkan tp senyum but now?? ermm renung-renungkan :) Refer balik ayat Allah dlm surah as-saff 3.
Amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya.
Rase teruk pun ade. Dlm usia 20 ni *soon!* mcm-mcm dugaan, dulu sng je ckp tp bila dtg pd diri berat sebenarnye. Kalau dulu diam je, now mengeluh, since when???? since i don't even know my self..seriously kadang-kadang akan sampai satu tahap kita akan rase nak mengalah, tapi dari situ la kene bangun n prove that we can go through all the test from HIM. MOVING ON tu yg terbaik. Nasihatkan org mmg sng tp nasihatkan diri? Think and keep thinking..tak lut langsung pd otak ni. Bak kate cupi "hang ingat hang sorang ada masalah?, hang sorang dilema??" kan??? kannnn?? rase mcm hidup sorang je kat dunia ni. Sepatutnye bile ade masalah face it ni tak, i'm running away. ade jugak yg ckp "wat ape lari jalan je la" *ni ayat mintak kne siram dgn milo ais favourite cheq ni. :P * So, what i'm trying to say is we should start a new life after we going through all the things in the past. *tok sah dok berangan la dik hang tu baru 20, tok sah dok pikiaq hal lain, blajaq dulu"  tu akk slalu ckp dan setiap kali die ulang ira sengeh je hehe. Yang penting bile ditimpa musibah jgn sesekali mengeluh..buaat ape susah-susah kejar yang tak kan dapat tunggu je die datang bergolek ;) Cinta Allah tu teramat luas...rahmat Allah terlampau besar..

".... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolonganAllah itu melainkan kaum yang kafir."

Haa see Allah dah kate jgn putus asa so be strong and keep thinking on a positive way, bukan susah pun :) Allah bg ujian untuk hambaNya sebab die tahu hambaNya mampu untuk jalani ujian tu. So now i will inshaAllah, keep trying to find my self within my self *fhm ke??* inshaAllah the new me will be better than before. Tp kne ade usaha la kan..tak de usaha ape pun tak jalan ;) Perkongsian ini sekadar untuk pengajaran, yg baik boleh di renung yg kurang perbaiki..just sharing :)


















ighfirli Ya Allah..

notahati | Jgn terlampau fikir sesuatu yang tak perlu..moving on and face the reality not dreaming in fantasy :)

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Rasul Hebat Teladan Sepanjang Zaman.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


Dia yang indah dimata umat..
Dia yang mulia disisiNya,,
Dia jujungan kita sebagai umat..
Dia manusia teladan sepanjang zaman..

Rinduku padanya tidak tertanggung..
Rindu ukhuwah Dia bersama para sahabat
Rindu menyebut selawat padanya..
Walau ada manusia yang dengki akan akhlaknya
Tenang wajahnya mengukir senyuman..

Rasulullah kau yang diutus Allah
untuk bimbing kami kejalan-Nya..
Kau yang memberi syafaat buat umatmu..
Suami penyayang Imam yang unggul..
Al-Amin menjadi sebutan dalam sirahmu..

Dicintai isteri dan sahabat..
tetapi engkau lebih memilih mencintai umat..
menangis kerana umat..
"Al- Quran dan sunnah ku tinggalkan buat umatku"
itu khutbahmu dlm sejarah...

Engkau yg sentiasa bertawakal dgn-Nya
Menangis sahabat kerana takut kehilangan mu
tetapi engkau menangis kerana memikirkan umatmu
walhal engkau dihujung nyawa..

Rasul hebat sepanjang zaman..
Nama mu tersemat dlm lipatan sejarah..
menjadi sebutan sepanjang zaman...
Rindunya aku padamu Rasulullah..

















notahati | Salam maulidurRasul

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

.Happy New Year.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


Happy New Year! 
Alhamdulillah masih diizinkan merasa tahun baru..
:)

Wishlist 2013

1. Nak dpt 4 flat (aminnnnnnn)
2. nak tukar fon (errrrr....)
3. nak happykan org² sekeliling
4. nak kurus! hehehe..
5. Jimat cermat!

stakat ni tu je kot....


notahati | smile ira!

By:


♫ Jazakallahkhair Khatiran ♫

 
BLOG COPYRIGHT 2014 Ieyra Nazari || DESIGN BY NurAlja Lee || DOODLE BY Fizgraphic